Mereka Di Sana

Tuesday 7 February 2012

✿ Mudahnya Memasak >> Part 3 ✿

Ini adalah salah satu menu mamAuni cuti 3 hari ni , IKAN TERUBUK STIM. MamAuni suka sangat makan ikan terubuk ni samada yang diasin ataupun yang masih fresh. Isi dia sedap tapi kalau makan dia kena hati2 sebab ikan ni banyak sangat tulang. Selalu mamAuni beli yang fresh jer..kalau nak bawak balik kg baru beli yang dah diasin. Haa..sapa2 yang tak tau rupa ikan terubuk tu, meh cni mamAuni tunjukkan..

ikan terubuk yang jdi korban
Bagi mamAuni ikan terubuk ni sesuai untuk digoreng, masak asam pedas & stim. Tu jelah yang mamAuni pernah masak. Tak tau plak kalau ada org masak ikan terubuk masak sos..hihihi. Kalau goreng mamAuni takkan buang sangat sisik dia, sebab ikan terubuk ni kalau goreng garing2 sedap gak part sisik dia tu. Eh..apa mamAuni melalut cerita sal ikan terubuk goreng plak ni, tajuk mamAuni kan ikan terubuk stim. 

Jangan lupa tutup pengukus ye..
Mesti korang rasa tak best kan tengok mamAuni dah siap kerat2 ikan terubuk ni. Bukan apa bagi mamAuni senang nak ambik lau camni, lagipun makan kat rumah tak perlulah protokol sgt. Tapi kalau nak aura makan kat restoran kenalah masak stim sekor2. MamAuni guna pengukus rice cooker jer sebenarnya, sebab mamAuni masak sikit jer. Malas lak nak kuarkan pengukus yang besar tu. Ni kes malas nak cucilah ni. 

Mudah kan, mudah kan, masakan mamAuni..hihihi

Ni gambar ikan terubuk yang dah nak habis makan, sempat lagi tu ambik gamba time makan. :)

jum makan..





glitter-graphics.com

No comments:

Post a Comment

✿ mamAuni sangat berbesar hati boleh baca komen anda ✿