Mereka Di Sana

Friday, 3 February 2012

✿ Mudahnya Memasak >> Part 1 ✿

MamAuni tengah cari idea entri apa nak pos harini..selongkar punya selongkar gambar dalam hp, jumpa gamba ni..gamba ni sebenarnya amik 2,3 hari yang lepas. Time tu ada masak TOMYAM SEAFOOD CAMPUR tau..hari tu ingat nak masukkan benda ni lam blog, baru skrg terperasan mamAuni belum masukkan lagi..

MamAuni bukan nak bagi resepi apapun sebab mamAuni masak biasa2 jer..korang lagi terer kut rasanya. Cuma nak share jer, cara mamAuni memasak, kut2 ada y leh bagi idea bagi lebih sedap. Ada masanya keluarga mamAuni suka sangat makan tom yam. Tiap2 hari nak makan tom yam, mamAuni selalu masak tomyam seafood @ ayam. Kalau dah ada yang sebut nak makan tom yam tu mamAuni kena masak lah. Bahan2 yang penting2 tu kena ada, kalau xde mamAuni jadik malas nak masak tau. Bahan2 yang mamAuni maksudkan tu mcm kat bawah ni ;
  • bahan2 asas - serai, halia, bawang besar, lada hidup
  • daun limau purut - ofkos kena ada sebab daun limau purut lah y akan membangkitkan aroma tom yam itu sendiri.
  • tomato - bagi mamAuni rasa masam2 tomato ni y buat tom yam makin rasa sedap
  • kiub tom yam - ni pun kalau xda benda ni konfom mamAuni tak jadi masak
  • bahan perasa - garam & ajinamoto
ni lah bahan2 yang disebutkan di atas..

Selain tu, mamAuni akan masukkan bahan sampingan yang lain contohnya saderi, jagung muda, brokoli, kacang panjang, lada benggala dan carrot. Tak lah semua mamAuni masukkan, apa yang ada kat peti es tu lah yang masuk.Haritu masukkan jagung ngan saderi jer, tapi xde plak gambanya kan.

haa..mamAuni masak tomyam seafood ni masukkan udang ngan sotong jer...kalau masak tomyam seafood ni mamAuni suka letak sos tiram gak untuk menaikkan rasa seafood tu sendiri..nasib ada gamba dia kan.

kalau tak tau meh bagaitau..ni udang ngan sotong..
 mudah kan..mudah kan..masakan mamAuni...:)

upsss...cek2 punya cek lam hp ni xde plak gamba tom yam yang dah dimasak..mungkin time tu lupa dah nak amik coz dah kenyang..sori ek..len kali mamAuni amik gamba...hihihi

glitter-graphics.com

8 comments:

  1. wowwww mamaAuni rajin la, hehe

    bah raya thun ni buat rumah tbuka. hehe kmi serbu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bah kalau kamu, jan saja na dtg..hihihi

      Delete
  2. wahhhhhhhhhhhh.....nyumnyum.....:)

    ReplyDelete
  3. sy xpandai masak...nanti boleh la..mama ajar kan melalu blog nie ya?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mamAuni pun bukan terer masak pun, kalau masak biasa2 tu leh la mamAuni ajarkan..hihi

      thanks ya aznim sudi btandang..:)

      Delete

✿ mamAuni sangat berbesar hati boleh baca komen anda ✿