Mereka Di Sana

Monday 22 June 2015

✿ Mudahnya Memasak >> Part 30 ✿

Last week mamAuni buat Kek Cheese Leleh ni...kek ni kira senang lah jugak nak buat.

Bahan-bahan
6 biji telur gred A (2 daripadanya dibuang putih)
100 gram gula kastor
100 gram tepung gandum
60 gram tepung jagung
50 gram air sejuk (disimpan di dalam peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar ovalette
75 gram mentega (cairkan guna teknik double boil)

Krim Cheese
1 bungkus cheese tatura
1/2 tin susu pekat
>> mix kedua2 bahan hingga sebati dan tidak berketul <<

Topping
1/2 kotak cheddar cheese KRAFT
>>parut dan tabur di atas kek <<

Cara-caranya
Masukkan semua bahan kecuali mentega dicairkan. Mix sehingga sebati dan keputihan. Kemudian masukkan mentega dan mix lagi sehingga sebati. Bakar pada suhu 120'C, selama 45 minit (15 minit pertama mamAuni letak di tray tengah, dan minit seterusnya letak di tray paling bawah). Suhu oven adalah bergantung kepada oven masing-masing. Biarkan kek sejuk dalam masa 1-2 jam. MamAuni biarkan dekat luar oven dalam 1/2 jam, then sejukkan dia lam peti ais. Ni kes tak sabar nak potong lah ni..

Setelah kek sejuk, potong dua kek. Letakkan krim cheese di kek yang telah dipotong tadi. Kemudian cantumkan bahagian yang satu lagi dan salutkan krim cheese di seluruh bahagian kek. Last sekali, parut cheese dan tabur di keseluruhan kek. Simpan kek di dalam peti es sebelum dimakan.


kek cheese leleh mamAuni..:)

No comments:

Post a Comment

✿ mamAuni sangat berbesar hati boleh baca komen anda ✿